Brexit, maar wat met de btw?

Brexit, maar wat met de btw?

topics

 

Voortaan is de UK een derde land. Dit wil zeggen wanneer je goederen invoert, je niet alleen invoerrechten op de waarde van die goederen betaalt, maar ook btw. Hoeveel de btw precies bedraagt, hangt af van het land waar je de goederen invoert. Zo betaal je in België de Belgische btw maar in Nederland de Nederlandse btw.

INVOER-BTW IS ONMIDDELLIJK TE BETALEN.

De verschuldigde btw betaal je onmiddellijk aan de douane. Dit kan eventueel met de tussenkomst van een douane-expediteur.

VERMIJD VOORFINANCIEREN VAN BTW.

Voer je regelmatig goederen in van een derde land? Vraag dan de ET 14.0000-vergunning aan. Zo hoef je de btw niet meer onmiddellijk te betalen aan de douane. Die btw wordt verlegd naar je periodieke btw-aangifte waarin die btw dan ook weer meteen aftrekbaar is.

DE GEADRESSEERDE BIJ INVOER BETAALT DE BTW.

Als geadresseerde ben je schuldenaar van de btw die wegens invoer verschuldigd is. Wie die titel op zich neemt van geadresseerde bij invoer, hangt af van de aard van het onderliggende contract waarvan de invoer het gevolg is. Veelal is de geadresseerde gewoon de koper. Zo zal een onderneming die goederen koopt in de UK en ze hier verkoopt, de schuldenaar van de btw zijn. Hetzelfde geldt voor een particulier die via internet iets besteld in de UK. Hij/zij za lde btw bij invoer moeten voldoen.

VERKOPER KAN OOK INSTAAN VOOR DE BTW.

Dit is enkel het geval bij de invoer van goederen met installatie of montage. Staat de verkoper in voor die installatie? Dan is hij de geadresseerde bij invoer en zal hij dus de btw op die invoer moeten voldoen. Als de verkoper niet in België gevestigd is, dan zal hij zich in voorkomend geval in België moeten identificeren voor btw-doeleinden door ofwel een btw-nummer aan te vragen of een aansprakelijke verantwoordelijke aan te duiden.

Vragen? Je accountant helpt je graag! 

 

Ontvang relevante updates