Ondersteunende maatregel: relance-overbruggingsrecht

Ter ondersteuning van de opstart van je zelfstandige activiteit kan je beroep doen op het relance-overbruggingsrecht. Dit is enkel voor zelfstandigen die minstens een maand verplicht gesloten waren en nu, bij de heropstart, moeten voldoen aan strenge voorwaarden. Je kunt beroep doen op deze financiële ondersteuning voor de maanden juni, juli & augustus.

Voor wie?

  • Zelfstandigen in hoofdberoep, helpers en meewerkende echtgenoten in het maxistatuut
  • Actieve zelfstandigen in bijberoep, student-zelfstandigen en gepensioneerden voor zover de wettelijke voorlopige bijdragen verschuldigd zijn die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep.

OM IN AANMERKING TE KOMEN MOETEN ZELFSTANDIGEN AAN alle drie de voorwaarden voldoen:

  • De activiteit van de zelfstandige was op 3 mei nog beperkt of verboden.
  • De activiteit van de zelfstandige mag op heden opnieuw uitgeoefend worden.
  • Er is minstens 10% omzetverlies of vermindering van bestellingen in het tweede kwartaal in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2018 of 2019.

Wat krijg je precies?

Het relance-overbruggingsrecht voorziet 1.291,69 euro zonder gezinslast per maand en 1.614,10 euro met gezinslast. Net zoals bij het crisis-overbruggingsrecht.

Opgelet: De relance-uitkering kan niet worden gecombineerd met het tijdelijke ouderschapsverlof voor zelfstandigen, een uitkering uitbetaald door je ziekenfonds, het klassiek overbruggingsrecht of het crisis-overbruggingsrecht binnen dezelfde maand.

Je kan je relance-overbruggingsrecht aanvragen via je sociaal verzekeringsfonds. Aarzel niet om je dossier-beheerder te contacteren als je nog vragen hebt.