Buitenlandse tewerkstelling: kleine fout, groot gevolg

Buitenlandse tewerkstelling: kleine fout, groot gevolg

financieel & accountancy mens & organisatie

Steeds meer Belgische bedrijven hebben werknemers die wonen of werken over de landsgrenzen heen. Denk aan medewerkers die in Frankrijk wonen maar voor jouw bedrijf actief zijn in Nederland, Duitsland of Luxemburg. Of chauffeurs, consultants en techniekers die op pad zijn voor opdrachten buiten België. Op papier lijkt alles correct geregeld: een arbeidsovereenkomst, RSZ-bijdragen, loonadministratie... En toch sluipt er soms een fout in, met mogelijk grote gevolgen. 

Zo zagen we recent bij een klant dat buitenlandse medewerkers jarenlang RSZ betaalden in België, terwijl ze eigenlijk sociaal verzekerd hadden moeten zijn in hun woonland. De reden? Ze werkten meer dan 25% van hun tijd op het grondgebied van dat land. En precies dat maakt, volgens de Europese regels, dat het sociaal zekerheidsstelsel van het woonland van toepassing wordt. 

Geen fraude, geen slechte wil — maar een gevolg van een complexe realiteit die vaak te weinig wordt opgevolgd. Zelfs sociaal secretariaten zijn hier niet altijd op voorbereid. 

 

Wat zijn de risico’s? 

  • Foutieve RSZ-bijdragen kunnen leiden tot dubbele bijdragen of terugvorderingen. 
  • Geen aansluiting in het juiste land kan problemen geven bij ziekte, pensioen of arbeidsongevallen. 
  • Retroactieve regularisaties kunnen een controle triggeren. 

Daarom is het cruciaal om bij élke internationale component — hoe beperkt ook — even stil te staan bij de impact op sociaalrechtelijk vlak. 

 

Onze raad: stel jezelf (of je klant) deze drie vragen: 

  1. Woont je werknemer in een ander land dan waar jouw onderneming gevestigd is? 
  2. Werkt hij of zij regelmatig (meer dan 25%) in dat andere land? 
  3. Betaal je RSZ enkel in België, zonder na te gaan of dit correct is? 

Antwoord je op één van deze vragen ‘ja’? Dan is het tijd om dit juridisch en sociaalrechtelijk grondig te laten checken. 

 

Waarom nu handelen? 

Preventief handelen voorkomt rechtzettingen achteraf. En minstens even belangrijk: je toont je als betrouwbare werkgever of adviseur die de zaken correct wil aanpakken, ook over de grens heen. 

  

Hulp nodig?

💡Twijfel je? Heb je klanten met buitenlandse medewerkers of activiteiten? Wij helpen je graag om alles correct en transparant te organiseren. Neem contact op via jouw dossierbeheerder of via julie.bulcke@denp.be.

 

Julie Bulcke
Julie Bulcke
Teamlead mens & organisatie

Vind een kantoor in je buurt

Vind gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek

Meer mens & organisatie

Ga naar nieuws & wetgeving