Financiële steun voor ondernemingen: de uitgebreide overbruggingslening

Financiële steun voor ondernemingen: de uitgebreide overbruggingslening

topics

In deze turbulente tijden van wereldwijde uitdagingen, begrijpt de Vlaamse Regering de dringende behoefte aan financiële stabiliteit bij onze lokale bedrijven. Daarom heeft ze een aangepast financieringssysteem in het leven geroepen om ondernemingen te ondersteunen bij hun acute liquiditeitsproblemen. Deze financiële ademruimte is bedoeld om bedrijven te helpen die te lijden hebben onder de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, evenals de toenemende kosten op het gebied van energie en het algemene prijsniveau.

Op 3 januari 2023 is er een nieuw wijzigingsbesluit in werking getreden dat goed nieuws brengt voor ondernemers. De overbruggingslening wordt verruimd, zodat zelfs grote ondernemingen nu in aanmerking komen. Het maximale te ontlenen bedrag wordt verhoogd tot maar liefst € 2 miljoen.

Het maximale leningsbedrag dat kan worden aangevraagd blijft echter beperkt tot 15% van de gemiddelde jaaromzet van de drie kalenderjaren voorafgaand aan de aanvraag.

Wat betreft de terugbetaling van de lening, heb je nu de keuze tussen twee opties: een periode van 3 jaar of 5 jaar, elk met een aangepaste rentevoet. De aflossing van het kapitaal gebeurt maandelijks in gelijke delen, na een vrijstellingsperiode van 24 maanden. De rente wordt maandelijks afgelost, zonder vrijstellingsperiode. Het minimumbedrag voor een overbruggingslening bedraagt € 10.000.

Belangrijk om te weten is dat een steunaanvrager binnen het maximale leningsbedrag in totaal drie leningen kan ontvangen. Dit aantal omvat ook eventuele eerder verstrekte overbruggingsleningen die werden aangevraagd tussen 28 februari en 15 juni 2022, en tussen 1 augustus en 15 december 2022.

De aanvraagperiode voor de overbruggingslening loopt tot 15 december 2023. We moedigen alle ondernemers aan om van deze financiële ondersteuning gebruik te maken om hun bedrijven te stabiliseren en te laten groeien in deze uitdagende tijden. Bij Decupere & Partners staan we altijd klaar om je te helpen bij je aanvraag en om je te begeleiden in het proces. Samen bouwen we aan een sterkere toekomst voor je onderneming.

Ontvang relevante updates