Fiscaalvriendelijke overuren verlengd tot eind 2025, maar is dat genoeg?

Fiscaalvriendelijke overuren verlengd tot eind 2025, maar is dat genoeg?

mens & organisatie

Op het laatste moment besliste de federale regering om het tijdelijke systeem van fiscaalvriendelijke relance-overuren met zes maanden te verlengen. De regeling, die normaal zou aflopen op 30 juni, blijft nu gelden tot en met 31 december 2025. 

Voor bedrijven die op zoek zijn naar wat extra ademruimte tijdens de drukke zomermaanden, lijkt dat goed nieuws. Toch laat de verlenging bij veel werkgevers ook een wrang gevoel na.

 

Wat houdt het systeem in? 

Via de relance-overuren kunnen werknemers tot 120 vrijwillige overuren per jaar presteren, zonder motivatie, toeslagen of inhaalrust. Die uren zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en personenbelasting. Een eenvoudige regeling, die sinds de pandemie voor veel bedrijven het verschil maakt in tijden van personeelstekort of seizoenspiek.

 

Waarom dan toch gemengde gevoelens? 

Het plan was eigenlijk om vanaf juli over te stappen naar een structureel nieuw systeem, met hogere plafonds en eenvoudiger regels – tot 360 fiscaalvriendelijke uren per jaar, en zelfs 450 in de horeca. Maar die hervorming is uitgesteld. In de plaats daarvan komt nu een halfjaar verlenging van het bestaande systeem, mét behoud van het huidige plafond van 120 uren. 

Voor veel werkgevers die die grens al bereikt hebben, verandert deze verlenging dus niets. Zij kunnen geen extra beroep doen op hun mensen, net nu de zomerdrukte eraan komt. Sectoren als horeca, toerisme en detailhandel hadden gehoopt op méér dan dit minimum.

 

Wat kun je wél doen? 

  • Hebben jouw medewerkers hun 120 uren nog niet bereikt? Dan kun je het systeem blijven toepassen tot eind dit jaar. 
  • Zijn ze al (bijna) aan het maximum? Dan is het belangrijk om tijdig alternatieven te bekijken. 
  • En wie twijfelt over de toepassing of registratie, laat het best even nakijken. 

 

Onze suggestie 

Deze verlenging biedt op korte termijn wat rust, maar voelt tegelijk als uitstel van echte duidelijkheid. We raden aan om nú al vooruit te denken: hoe vang je pieken op in de tweede jaarhelft? Waar zijn er risico’s of drempels in je huidige werkorganisatie? En wat kun je doen als het nieuwe systeem begin 2026 wél in werking treedt?

💡Heb je vragen? Contacteer Julie Bulcke via julie.bulcke@denp.be. We volgen de evolutie van het dossier op de voet, en denken graag mee over een werkbare aanpak zowel voor vandaag als voor straks. 

Julie Bulcke
Julie Bulcke
Teamlead mens & organisatie

Vind een kantoor in je buurt

Vind gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek

Meer mens & organisatie

Ga naar nieuws & wetgeving