Jong én vennoot - Justine Deman aan het woord in Accountancy Vandaag

topics

 

In de reeks ‘Jong & vennoot’ van Accountancy Vandaag worden de jonge wolven van de accountancy aan het woord gebracht. Wie zijn ze, hoe zijn ze gestart en is dat nu een voordeel of toch misschien een nadeel, vennoot worden op jonge leeftijd?

Justine Deman is vennoot en Team Lead van kantoor Nieuwpoort bij Decupere & Partners. Ze is 33, afkomstig van het dorp met de prachtige naam Mannekensvere (Middelkerke) en woont in Brugge.

Hoe ben je in de accountancy beland, Justine?

“Ik heb TEW gestudeerd, omdat ik niet kon kiezen.” (lacht) “Daarna deed ik de master na master fiscaliteit. M’n eerste job was accountant bij een groot kantoor, maar ik miste de voeling met de lokale zelfstandige. Tien jaar geleden verhuisde ik naar Decupere, in Ieper. Na twee jaar ging ik aan de slag in het kantoor Nieuwpoort, waar ik nu samen met Melissa Cordy kantoorverantwoordelijke ben.”

Wat zag je in het voorbije decennium allemaal veranderen?

“De belangrijkste evolutie is zonder twijfel de steeds verdergaande digitalisering. Corona heeft die trend nog versneld. Ons bedrijf is in de voorbije jaren ook fors gegroeid.”

En jij werd 2 jaar geleden een van de nieuwe vennoten. Lang getwijfeld?

(beslist) “Nee, de keuze was snel gemaakt. Ik wou verder groeien en me ontwikkelen, en vennoot worden was daarvoor ideaal. Een serieuze uitdaging: die heb ik nodig. Ik heb me de beslissing nog geen seconde beklaagd. Collega’s opleiden, dossiers nazien, verantwoordelijkheid nemen: het zit me als gegoten.”

Je bent nu 33, vennoot sinds je 31ste. Is je leeftijd een voordeel?

“Ik vind van wel, als je ziet hoe snel alles evolueert in onze sector. Het is wel niet vanzelfsprekend. Ik heb twee jonge kindjes, m’n vriend springt gelukkig vaak bij. Bij sommige klanten van de oude stempel moest ik me als jonge vrouw wel dubbel bewijzen. Hoe ik dat deed? Door te tonen dat ik wist waarover ik sprak.”

Medewerkers vinden is – zacht uitgedrukt – geen evidentie. Hoe hou jij jouw mensen aan boord?

“In Nieuwpoort hebben we een jong en gedreven team: de gemiddelde leeftijd is nog geen 30. Ook al is het soms hard werken, we bewaken wel de work-lifebalance. En zorgen voor fun naast het werk. Als we ’s middags samen eten hoeft dat niet over de dossiers te gaan. En na de btw-afsluit gaan we samen iets eten of drinken.”

Hoe pakken jullie de deadlinestress aan als de aangiftes binnen moeten?

“Door groepsgevoel te creëren. Ook al heeft iedereen z’n eigen dossiers, we hebben allemaal hetzelfde doel. En staan elkaar bij waar nodig. Sowieso delen we volop kennis binnen Decupere. Zo is er overleg met alle teamleads en kunnen we ook steeds terecht bij andere collega’s. En we worden constant bijgeschoold: intern en extern.”

Stel: je wil een twijfelende 18-jarige overtuigen om voor accountancy te kiezen. Hoe ga je te werk?

“Ik zou de nadruk leggen op hoe afwisselend ons beroep is. Niets blijft lang hetzelfde, wetgeving is constant in evolutie. En als accountant krijg je diverse zaken op je bord: btw, personenbelasting, successie, … Voor elk wat wils, en je leert constant bij!”

(bron interview: https://accountancyvandaag.be/jong-en-vennoot/justine-deman-decupere-partners)

 

Ontvang relevante updates