- Home
- Nieuws & wetgeving
- Loontransparantie: tijd om werk te maken van een eigen loonbeleid
Loontransparantie: tijd om werk te maken van een eigen loonbeleid
De Europese loontransparantierichtlijn is geen ver-van-ons-bed-show meer. Tegen juni 2026 moet deze richtlijn ook in België worden omgezet in concrete verplichtingen.
De impact op werkgevers, ook voor KMO's, zal aanzienlijk zijn: sollicitanten moeten vooraf inzicht krijgen in het loon of de loonschaal, werknemers krijgen het recht om loongegevens op te vragen, en bedrijven met meer dan 100 medewerkers zullen verplicht moeten rapporteren over hun genderloonkloof.
Maar ook zonder die regelgeving is het duidelijk: het loonlandschap is veranderd. Werknemers praten onderling, leggen loonfiches naast elkaar en verwachten transparantie en onderbouwde beslissingen.
Geen loon meer ‘à la tête du client’
Een loon toekennen omdat het altijd zo geweest is, of omdat het buikgevoel dat zegt? Die tijd is voorbij. Zonder helder beleid wordt elke loonsbeslissing een bron van verwarring, frustratie of zelfs ongelijkheid. Bovendien is een vaag beleid extra kwetsbaar in het licht van de nieuwe wetgeving.
Wat wél werkt? Een doordacht, eigen loonbeleid
Als HR-partner voor kmo’s geloven wij in een werkbare en toekomstgerichte aanpak. Geen kopie van het beleid van een grootbedrijf, maar een eigen systeem dat:
- vertrekt vanuit de structuur van jouw organisatie,
- zowel arbeiders als bedienden omvat,
- marktconform én transparant is,
- loon breed bekijkt: brutoloon, maar ook voordelen zoals maaltijdcheques, bedrijfswagen, bonussen, vrije verlofkeuze of flexibiliteit.
We werken samen met jou rond drie duidelijke pijlers:
- Benchmarking – Wat is gangbaar in de markt? Waar situeert jouw organisatie zich?
- Een eigen loonsysteem – Gebaseerd op functies, ervaring, prestaties en waarden. Eerlijk, gestructureerd en uitlegbaar.
- Heldere communicatie – Over loon praten wordt makkelijker als je weet wat je vertelt en waarom.
Je staat er niet alleen voor
Een loonbeleid opstellen roept vaak veel vragen op: Waar begin ik? Welke criteria gebruik ik? Hoe breng ik dit over aan mijn team?
Wij begeleiden je stap voor stap – van opstart tot implementatie – en zorgen ervoor dat jouw loonbeleid niet alleen juridisch klopt, maar ook gedragen wordt binnen je organisatie.
Wist je dat je hierbij ook gebruik kan maken van de KMO-portefeuille? Zo krijg je financiële ondersteuning om je loonbeleid professioneel aan te pakken.
Klaar om aan de slag te gaan?
💡Wij denken graag met je mee. Stuur een mail naar julie.bulcke@denp.be of neem een kijkje op www.denp.be/diensten/mens-organisatie en laat ons weten waar jij tegenaan loopt.

Vind een kantoor in je buurt
Vind gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek