Tips om te besparen op loonkosten

Tips om te besparen op loonkosten

mens & organisatie

Als ondernemer ben je ongetwijfeld bekend met de hoge loonkosten. Maar wist je dat er verschillende steunmaatregelen zijn die je kunnen helpen om die kosten te verlagen? Van kortingen op de RSZ-bijdragen tot vrijstellingen van bedrijfsvoorheffing, er zijn verschillende mogelijkheden om slim te besparen. 

We zetten de belangrijkste maatregelen voor je op een rij:

  1. RSZ-korting bij eerste aanwervingen
  2. RSZ-korting voor langdurig werkzoekenden
  3. Vrijstelling bedrijfsvoorheffing voor starters
  4. Korting bij ploegen- of nachtarbeid
  5. Specifieke korting voor ploegenarbeid op werven (bouwsector)
  6. Korting voor onderzoek en ontwikkeling (R&D)
  7. Investeren in een steunzone

 

1. RSZ-korting bij eerste aanwervingen

Wat is het?
Bij het aanwerven van je eerste medewerker krijg je een volledige vrijstelling van de basis-RSZ-werkgeversbijdragen, en dit zonder einddatum. Ook voor je tweede en derde medewerker gelden er kortingen: een vast bedrag per kwartaal, dat over meerdere kwartalen wordt afgebouwd.

Voor wie?
Voor ondernemingen die in het jaar vóór de aanwerving nog geen medewerkers in dienst hadden.

Waarom interessant?
De vrijstelling voor de eerste medewerker is bijzonder voordelig en kan jarenlang doorlopen. Ook bij je tweede en derde aanwerving krijg je aanzienlijke kortingen, wat een extra stimulans kan zijn om je team uit te breiden.

💡 Overweeg je om je team in fasen uit te breiden? Vergeet dan niet de voordelen van deze kortingen mee te nemen in je planning.

 

2. RSZ-korting voor langdurig werkzoekenden

Wat is het?
Als je iemand aanwerft die al lange tijd werkzoekend is, krijg je een korting van maximaal €1.000 per kwartaal op de RSZ-bijdragen, en dit gedurende 4 kwartalen.

Voor wie?
Voor medewerkers die minstens 2 jaar als niet-werkende werkzoekende ingeschreven staan en tenminste een halftijdse tewerkstelling hebben.

Waarom interessant?
Je helpt iemand terug aan het werk én bespaart tegelijkertijd op de loonkost. Een win-win voor beide partijen!

💡 Dit is een uitstekende mogelijkheid om werkzoekenden te integreren in je bedrijf en tegelijkertijd de kosten te drukken.

 

3. Vrijstelling bedrijfsvoorheffing voor starters

Wat is het?
Startende bedrijven mogen een deel van de bedrijfsvoorheffing op lonen houden: 10% voor kleine ondernemingen, 20% voor micro-ondernemingen.

Voor wie?
Voor ondernemingen die minder dan 4 jaar actief zijn en voldoen aan de criteria van “klein” of “micro” volgens de wet.

Waarom interessant?
Je houdt meer budget over om te investeren in de groei van je bedrijf of de aanwerving van medewerkers.

💡 Ben je een starter? Ben je nog geen 4 jaar actief? Dan heb je mogelijk recht op deze maatregel zonder veel extra administratie.

 

4. Korting bij ploegen- of nachtarbeid

Wat is het?
Ondernemingen met ploegensystemen of nachtwerk mogen tot 22,8% van de bedrijfsvoorheffing inhouden.

Voor wie?
Voor bedrijven die werken met ploegensystemen of nachtshiften. Er is sprake van ploegenarbeid als minstens twee ploegen van telkens minstens twee medewerkers elkaar doorlopend afwisselen tijdens de werkdag, zonder onderbreking (een overlap van max. 15 minuten is toegestaan). De ploegen moeten hetzelfde werk doen, zowel inhoudelijk als qua omvang. Daarnaast moet je een ploegenpremie toekennen van minstens 2% van het brutoloon. Tot slot moeten de medewerkers minstens een derde van hun werktijd in ploegendienst werken.

Waarom interessant?
Het compenseert deels de hogere kosten van werken in onregelmatige uren en maakt nacht- en ploegendienst financieel haalbaarder.

💡 Heb je productie of logistiek in ploegensysteem? Dan kan dit een structureel voordeel zijn.

 

5. Specifieke korting voor ploegenarbeid op werven (bouwsector)

Wat is het?
Bouwbedrijven die met ploegen werken op tijdelijke of mobiele werven kunnen een verhoogde vrijstelling van de bedrijfsvoorheffing genieten tot 18,03% van het brutoloon van de betrokken medewerkers.

Voor wie?
Voor werkgevers in de bouwsector (PC 124) die minstens twee medewerkers in ploeg werken op een werf buiten de onderneming. De medewerkers moeten minstens 1/3e van hun arbeidstijd in ploegensysteem werken. Sinds 2024 is een aparte ploegenpremie niet meer verplicht – wél moet het bruto uurloon van de betrokken medewerkers minstens €16,67 bedragen (bedrag voor 2024). 

Waarom interessant?
Deze regeling biedt meer flexibiliteit en minder strikte vereisten dan de algemene ploegenarbeidkorting in werkomstandigheden en ploegenopbouw, wat perfect past bij de realiteit op bouwwerven.

💡 Werk je met ploegen op werven? Maak zeker gebruik van dit fiscaal voordeel.

 

6. Korting voor onderzoek en ontwikkeling (R&D)

Wat is het?
Tot 80% van de bedrijfsvoorheffing op de lonen van onderzoekers mag je houden.

Voor wie?
Voor bedrijven die wetenschappelijk of technisch onderzoek uitvoeren met gekwalificeerd personeel (bijvoorbeeld met een master, doctor of bepaalde bachelors in STEM).

Waarom interessant?
Deze maatregel helpt je fors te besparen op de loonkost voor innovatieprofielen.

💡 Ben je bezig met productontwikkeling of innovatie? Dan is dit voordeel zeker de moeite waard om te benutten.

 

7. Investeren in een steunzone

Wat is het?
Als je investeert in een erkende steunzone en daarmee nieuwe jobs creëert, krijg je 25% vrijstelling op de bedrijfsvoorheffing voor die nieuwe functies – gedurende 2 jaar.

Voor wie?
Voor bedrijven die investeren in bepaalde regio’s die erkend worden als steunzone.

Waarom interessant?
Je investering levert niet alleen groei op, maar ook een fiscaal voordeel bij de nieuwe aanwervingen in die regio.

💡 Staat er een investering op de planning? Kijk of je regio binnen een steunzone valt voor extra fiscale voordelen. Zie ook ons artikel op: https://www.denp.be/nieuws/link-je-bedrijfsinvestering-aan-een-vrijstelling-van-25-op-de-bedrijfsvoorheffing 

 

Klaar om te besparen?

Deze maatregelen kunnen je duizenden euro’s per jaar opleveren. De voorwaarden verschillen per maatregel, maar het loont altijd de moeite om stil te staan bij de mogelijkheden.

Heb je plannen om aan te werven, te investeren of te herstructureren? Wij bekijken graag samen met jou welke kortingen en voordelen je kunt benutten. Neem contact met ons op!

Julie Bulcke
Julie Bulcke
Teamlead mens & organisatie

Vind een kantoor in je buurt

Vind gemakkelijk een kantoor bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek

Meer mens & organisatie

Ga naar nieuws & wetgeving