Het nieuwe re-integratietraject: hoe omgaan met arbeidsongeschikte medewerkers?

topics

Op 01/10 is het nieuwe voorstel rond de verandering van het re-integratietraject wettelijk in voege gegaan. Dit is de eerste stap van de implementatie van de arbeidsdeal in onze economische wereld.

Wat is een re-integratietraject?

Het re-integratietraject is een systeem ontworpen om langdurig arbeidsongeschikten een weg terug naar het bedrijfsveld te geven. Dit in de vorm van aangepast werk OF indien dit onmogelijk is, een verlating van de organisatie d.m.v. een medisch ontslag, wat hen de kans geeft om nieuwe opportuniteiten te gaan opzoeken.

Dit re-integratietraject kan zowel door de werknemer opgestart worden alsook door de werkgever. Een werkgever kan dus ook evalueren of zijn medewerker nog in staat is het beoogde werk uit te oefenen en/of aangepast werk überhaupt tot de mogelijkheden behoort.

Wat verandert er nu?

Sinds 01/10 zijn er zowel in de aanvraag als in het verloop van het traject echter enkele wijzigingen doorgevoerd:

  • Aanvraag: Voor het aanvragen van zo’n re-integratietraject door de werkgever zal de medewerker vanaf nu minstens 3 maanden arbeidsongeschikt moeten zijn. Medewerkers kunnen nog steeds vanaf de start het traject opstarten.
  • Beslissingen: de arbeidsarts beschikt vanaf 01/10 nog maar over drie mogelijke beslissingen:
    A – Tijdelijk ongeschikt met aangepast werk mogelijk
    B – Definitief ongeschikt met aangepast werk mogelijk
    C – Geen re-integratiebeoordeling mogelijk

!De procedure voor DEFINITIEVE arbeidsongeschiktheid moet nog gestemd worden, dit gaat dus enkel over TIJDELIJKE arbeidsongeschiktheid!

Wat met de beslissingen?

Eens de arbeidsarts jou als werkgever een A of B beslissing voorlegt, ligt de bal in jouw kamp. Hier dien je dus in principe zelf een re-integratieplan op te maken. Als dit niet mogelijk zou zijn, dan moet je het volgende argumenteren:

  • Waarom kun je het plan technisch en objectief gezien niet voorstellen?
  • OF waarom kan dit plan niet worden geëist (heeft betrekking op de onmogelijkheden van het aanpassen van de werkpost en/of aangepast werk)

Indien je als werknemer nog dergelijke re-integratietrajecten wilt opstarten of overgaan tot definitieve stopzetting voor de wetgeving verstrengd, neem dan zeker contact op met Knowhow via vragen@knowhow.be. Vragen staat immers vrij.

 

 

Oudere berichten
29/04/2024

-

accountancy & fiscaliteit

Ontvang relevante updates