Medisch ontslag: het 'terug naar werk' fonds

topics

 

Vanaf 1 april 2024 treedt het 'terug naar werk' fonds voor uitkeringen van het RIZIV in werking, met als doel mensen die arbeidsgeschikt zijn te begeleiden naar nieuw werk. Deze financieringsregeling is een belangrijke stap om de re-integratie van werknemers te ondersteunen.

Als werkgever brengt de oprichting van dit fonds nieuwe verplichtingen met zich mee. Voor elk medisch ontslag dat je als organisatie doorvoert, gelden vanaf nu de volgende verplichtingen:

  1. Melding aan het RIZIV: je moet het medisch ontslag binnen 45 dagen na de beëindigingsdatum aan het RIZIV melden. Dit is cruciaal om de administratieve processen in gang te zetten en de juiste ondersteuning te bieden aan de betrokken werknemer.
  2. Bijdrage aan het TNW-fonds: Als werkgever wordt van jou verwacht dat je een bijdrage van €1.800 stort in het 'terug naar werk' fonds. Deze financiële bijdrage is bedoeld ter ondersteuning van de re-integratie-inspanningen en het faciliteren van de nodige begeleiding voor de werknemer bij het vinden van nieuw werk.

Je hebt zelf ook de mogelijkheid om de melding te doen via het aanvraagformulier op de website van het RIZIV, of je kan deze taak uitbesteden aan jouw sociaal secretariaat voor een efficiënte afhandeling.

Twijfel je als werkgever of een medewerker medisch ontslagen kan worden? Ben je niet zeker over de procedure die gevolgd moet worden? Neem dan contact op met Julie Bulcke van Knowhow via vragen@knowhow.be .

 

Julie Bulcke

Knowhow

Julie Bulcke
Oudere berichten
29/04/2024

-

accountancy & fiscaliteit

Ontvang relevante updates