3 tips om te groeien als ondernemer - Decupere & Partners, de rode draad van Denoo Matrijzen

topics

 

Denoo Matrijzen is een Belgische producent van kapmatrijzen, ook wel kapmallen of stempels genoemd. Het familiebedrijf bouwt al 3 generaties lang succesvol aan zijn toekomst. Ann-Sofie Denoo, industrieel ingenieur, staat er vandaag de dag aan het roer en deelt graag haar inzichten om te groeien als ondernemer. Dit is wat er volgens haar nodig is: het lef om te veranderen, gelijkgestemde mensen aan je zij en de juiste beslissingen.

  1. Durf te veranderen

Durf te veranderen. Dat is de eerste tip om als ondernemer te groeien. Misschien krijg je het al koud bij de gedachte aan verandering. Je hoofd zit vol vragen, twijfels, dilemma’s. Ook Ann-Sofie kan erover meepraten, want sinds de start van Denoo Matrijzen in 1966 is er veel veranderd. Ook zaken die ze vroeger voor onmogelijk hield.

“Wij tekenen niet langer op de plank, maar met CADCAM-software. Handmatige frezen maakten plaats voor hoogtechnologische machines zoals de vijfassige freesmachines en de precisie-draadvonkerosies.” Een verandering die er ervoor zorgde dat het bedrijf staat waar het nu staat. Al is er ook één iets dat nooit zal veranderen: hun missie om bedrijfszekere matrijzen te maken.

  1. Zoek een sparringpartner

Een tweede tip: je laten adviseren is goud waard. Een gelijkgestemde sparringpartner vinden dus ook, want verandering brengt heel wat rompslomp met zich mee. En dat is exact waar Decupere & Partners ondernemers in begeleidt. Het accounting & consulting kantoor is jouw financiële raadsman, jouw klankbord bij nieuwe ideeën en de partij die aan je zij staat bij elke stap die je met je onderneming zet.

Toegegeven, voor Ann-Sofie was Decupere & Partners geen bewuste keuze. Toen ze de zaak van haar ouders overnam, werd de voormalige boekhouder overgenomen door Decupere & Partners. Ze besloot met deze nieuwe partij in zee te gaan en heeft zich dit nog geen moment beklaagd.

Misschien ken jij ook het gevoel dat je uren- of soms dagenlang zit te tobben over een bepaalde beslissing? Zeker als er veel geld mee gepaard gaat. Dat is bij Denoo Matrijzen niet anders. “Voor belangrijke beslissingen over onze bedrijfsstrategie schrijven we telkens een aantal scenario’s uit. Daarna leggen we ze voor aan Justine en Gudrun. Meestal zien we snel aan hun blik of het een ja of een neen wordt. Decupere & Partners is onze sparringpartner, de partner die ons uitdaagt om out of the box te denken.”

Het fiscaal kantoor ondersteunt je dus om jouw onderneming verder uit te bouwen. Je kunt er terecht voor je belastingaangifte, het bespreken van de jaarrekening, het omgaan met sociale controles – iets wat op Ann-Sofie een behoorlijke indruk naliet – of advies over andere topics. Volgens haar kun je je geen betere sparringpartner wensen, want hier verzamelen ze alle kennis onder 1 dak, hebben ze adviseurs die je bedrijf door en door kennen en die eerlijk met je zijn.

“Wij weten altijd waar we aan toe zijn op de momenten waarop we dat willen weten”, aldus Ann-Sofie.

  1. Stel je keuzes in vraag

Een derde groeifactor volgens Ann-Sofie is het nemen van de juiste beslissingen. En dus het in vraag stellen van je keuzes. Zoals gezegd brengt groei verandering met zich mee. Maar wat betekent groei voor jou? Meer omzet behalen, meer werknemers tewerkstellen, je specialisatie verder uitbouwen?

Dat zijn de vragen die Denoo Matrijzen zich stelde op aanraden van Decupere & Partners. Ze kozen ervoor om niet te groeien in aantal werknemers, maar te optimaliseren met het bestaande team. Omdat hun markt een echte nichemarkt is, realiseren ze hun groei in de dienstverlening naar klanten, de kwaliteit van hun producten en het automatiseren van het machinepark. Een vorm van groei die een zekere investering vraagt.

“Waarom ga je hiervoor geen lening aan?”

“Deze gedachte stond loodrecht op wat wij gewoon waren om te doen. Investeren deden we enkel als we alles met eigen middelen konden betalen. Dit vroeg dus een enorme switch in mindset. Maar we vertrouwden op het advies van Decupere & Partners en dat heeft ervoor gezorgd dat we heel grote investeringen aankonden en veel meer gerealiseerd hebben dan we voor mogelijk hielden. Wellicht liepen we anders 5 jaar achter op onze concurrenten.”

Kiezen voor Decupere & Partners is dus kiezen voor een verhelderende, transparante en hands-on aanpak. Iets wat volgens Ann-Sofie heel natuurlijk aanvoelt. Bovendien krijg je er als ondernemer het begrip en respect dat je verdient.

 

Ontvang relevante updates