Alternatieve verloningssystemen voor een bedrijfsleider

topics

Alternatieve verloningsystemen voor werknemers, zoals de tweede pensioenpijler en het toekennen van maaltijdcheques, worden in België frequent toegepast. Hoewel er voor bedrijfsleiders ook alternatieve verloningsystemen bestaan, zijn deze minder bekend.

Als bedrijfsleider van een vennootschap neem je dus best ook eens je eigen bezoldiging onder de loep. Een slimme combinatie van je bedrijfsleidersloon met een individuele pensioentoezegging (IPT) of een vrij aanvullend pensioen (VAPZ) én een alternatieve vorm van verloning is immers de meest fiscaal voordelige keuze.  

Een overzicht van enkele extra legale voordelen voor bedrijfsleiders:

 1. Maaltijdcheques:
  Volgens de wetgeving rond de maaltijdcheques, kan je als zelfstandige maximaal €8 per werkdag toekennen. De maaltijdcheques zijn 100% vrijgesteld van sociale lasten en zijn niet belastbaar voor de ondernemer als begunstigde, die zichzelf de maaltijdcheques toekent. Per cheque moet de bedrijfsleider zelf minstens 1,09 euro bekostigen. Fiscaal kan je per cheque maximaal 2 euro aftrekken. In het maximale voorbeeld van 8 euro zijn er dus 4,91 euro aan verworpen uitgaven.
 2. Ecocheques:
  Hetzelfde geldt voor de ecocheques. Deze zijn vrijgesteld van sociale lasten en niet belastbaar bij de begunstigde. Een ondernemer kan zichzelf €250 aan ecocheques per jaar toekennen, deze blijven 2 jaar geldig.
 3. De sport- en cultuurcheque:
  Met de sport- en cultuurcheque kan er tot €100 per jaar toegekend worden. Deze zijn 15 maanden geldig.
 4. De cadeaucheque:
  Tot €40 per jaar. Deze zijn fiscaal voordelig en 100% aftrekbaar voor de meeste gelegenheden. Net zoals de sport- en cultuurcheque is deze ook 100% vrijgesteld van sociale bijdragen en niet belastbaar voor de zelfstandige bij de begunstigde.

Bovendien is niet enkel het fiscale voordeel een argument. In tegenstelling tot bijvoorbeeld verzekeringen voel je de impact van de (maaltijd)cheques meteen, vanaf de eerste maand na je start. Verder is het zeer makkelijk om in het systeem van (maaltijd)cheques te stappen. 

Wil je meer informatie? Jouw dossierbeheerder staat klaar om je te helpen.

 

Ontvang relevante updates