Boost je financiën: laatstejaarstips 2023

Boost je financiën: laatstejaarstips 2023

topics

Terwijl we het einde van het jaar naderen, is het de perfecte tijd om uw financiële strategieën te optimaliseren. In dit artikel delen we waardevolle tips voor zelfstandigen om maximaal te profiteren van belastingvoordelen en tegelijkertijd te investeren in een solide financiële toekomst.

 

Aanvullende pensioenen voor zelfstandigen: VAPZ en POZ

Als zelfstandige kunt u uw pensioen aanvullen via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Door bij te dragen aan VAPZ, kunt u genieten van belastingvoordelen, aangezien deze bijdragen aftrekbaar zijn van uw beroepsinkomen. Kies voor een gewone VAPZ of overweeg een Sociale Pensioenovereenkomst. Daarnaast is er de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ), gericht op zelfstandigen zonder vennootschap.

Tax Shelter voor start-ups en scale-ups

Overweegt u te investeren in startende of groeiende ondernemingen? Profiteer van belastingverminderingen tot 45% van het geïnvesteerde bedrag, afhankelijk van de grootte van de vennootschap. Het maximumbedrag per belastbaar tijdperk en belastingplichtige is €100.000,00.

Investeren in erkende ontwikkelingsfondsen

Door in te schrijven op aandelen van erkende ontwikkelingsfondsen kunt u een belastingvermindering van 5% genieten op de werkelijk gedane uitgaven, met een maximum van €330,00. Ontwikkelingsfondsen ondersteunen microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden, waardoor uw investering een positieve impact heeft.

Vlaams vriendenaandeel en winwinlening

Inwoners van het Vlaamse Gewest hebben unieke mogelijkheden. Met het Vlaams Vriendenaandeel kunt u tot €75.000,00 investeren in een Vlaamse kmo en genieten van een jaarlijks belastingkrediet van 2,50% op het gestorte bedrag.

Ook de Vlaamse Winwinlening biedt inwoners van het Vlaamse Gewest de kans om geld uit te lenen aan lokale kmo's, met jaarlijks belastingkrediet en een mogelijk eenmalig belastingkrediet van 30% (of 40% voor contracten tussen 15 maart 2020 en 31 december 2021).

 

Kortom, met de juiste financiële strategieën kunt u niet alleen belastingvoordelen benutten, maar ook investeren in veelbelovende ondernemingen en ontwikkelingsfondsen. Heb je vragen of hulp nodig? Contacteer jouw dossierbeheerder.

 

Dieter Bonte

CCO

Dieter Bonte

Ontvang relevante updates