btw op korte termijnverhuur vanaf 01.07.2022

btw op korte termijnverhuur vanaf 01.07.2022

topics

 

Je bezit een vakantiewoning die je ook verhuurt. Daarbij lever je aan jouw gasten ook bepaalde diensten zoals het onthaal ter plaatse, een verzorgd ontbijt, het verversen van het linnen, enz...

Wat zijn de gevolgen m.b.t. de btw aanrekenen op de huur en wat wijzigt er?

Als je jouw woning verhuurt en daarbij ook een aantal diensten levert, spreken we hierdoor over een zogenaamde hoteldienst, waarop 6% btw verschuldigd is.

Tot 01.07.2022 is er op deze hoteldienst btw verschuldigd onder de volgende voorwaarden: 

Het gaat om een gemeubelde verhuur, waarbij er systematisch aan alle gasten tegen een globale (forfaitaire) prijs de volgende prestaties verstrekt worden:

  • onthaal ter plaatse gedurende een groot gedeelte van de dag;

én

  • een van de volgende bijkomende diensten: regelmatig onderhoud en schoonmaak tijdens het verblijf of verschaffen en verversen van huishoudlinnen tijdens het verblijf of voorzien van een ontbijt (parl. vr. nr. 292, Lachaert, 30.03.2020).

 

Vanaf 01.07.2022 verandert dit en valt een gemeubelde verhuur van korte duur (= minder dan 3 maanden) quasi altijd onder de btw (nieuw art. 44, §3, 2°, a) W.Btw) .

Voortaan is één van de volgende diensten voldoende:

  • het instaan voor het fysieke onthaal van de gasten;

  • de terbeschikkingstelling van huishoudlinnen (voor verblijven van meer dan één week moet de vervanging ervan tenminste eenmaal per week plaats vinden);

  • het dagelijks verschaffen van een ontbijt.

 

 

Ontvang relevante updates